نام به فارسی : زعفران
نام به انگلیسی : saffron
نام علمی : Crocus sativus
تاریخچه |
زعفران یا زَرپَران (زعفران عربی شده زرپران است) (نام علمی: Crocus sativus) گیاهی است از تیرهٔ زنبقیان، سردهٔ زعفران که خواص زیادی از قبیل دارویی و رنگ غذایی دارد.
ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران در دنیا میباشد و شهرستان تربت حیدریه به عنوان پایتخت زعفران جهان و بزرگترین صادرکننده زعفران دنیا شناخته شده است. |
محل رویش و پرورش گیاه |
ایرانیان ضمن صدور زعفران به بسیاری از نقاط جهان باستان، خواص آن را به یونانیها، رومیها، چینیها و اقوام سامی از جمله عربها معرفی کردند و شیوه زراعت آن را در سدههای اول تا چهارم هجری به امتهای اسلامی اطراف مدیترانه آموختند.
نخستین زعفرانکاری به وسیله ایرانیان تبعید شده توسط معاویه در نواحی شام دایر شد. پس از آن کاشت زعفران در شمال آفریقا و اندلس (اسپانیای اسلامی) و صقلیه (سیسیل) رواج یافت. اقوام ایرانی همچون رستمیان و بنوطبری در انتقال فرهنگ زعفرانکاری مؤثر بودند. |
مهمترین خواص درمانی |
زعفران ویژگی سرخوشی داشته و امروزه برخی شرکتهای دارویی اروپایی از آن به عنوان اینتگراتور ضد افسردگی استفاده میکنند. کروسین و سافرانال موجود در زعفران تأثیری مشابه داروی فلوکستین داشته و از بازجذب دوپامین، نوراپی نفرین و سروتونین جلوگیری نموده و بدین ترتیب اثر ضد افسردگی خود را اعمال مینماید. از آنجاییکه افسردگی از مهمترین عوامل کاهش میل جنسی است، بهبود افسردگی موجب افزایش میل جنسی نیز میگردد. زعفران به عنوان طعم دهندهٔ غذا و برای رنگ پارچه، در کشورهای در حال توسعه و توسط صنعت گران به مقدار زیاد استفاده میشود. در طب سنتی، زعفران به عنوان :
کاربرد دارد. در گزارشهای داستان گونهٔ مربوط به مناطق استوایی آسیا، از خمیری نام برده شده که مخلوطی از زعفران و چوب صندل است و این خمیر امروز همچون گذشته به صورت مرهمی آرامش بخش برای پوستهای خشک مصرف میشود. |
طرز استفاده و حداکثر میزان استفاده روزانه و عوارض استفاده بیش از حد |
زعفران به جهت طعم، بو و رنگ زرد خاصی که دارد به وفور در غذاها (به ویژه همراه با برنج)، صنایع شیرینیسازی، داروسازی و صنایع دیگر به مصرف میرسد.
زعفران به ویژه بعد از آسیاب شدن باید دور از نور و رطوبت و در جام شیشهای نگهداری شود. زیرا با توجه به این که اسانس (مواد معطر) زعفران قابل تبخیر شدن است در صورت نگهداری نامناسب، به مرور زمان اسانس آن تبخیر شده و از اثرات دارویی و طعم و مزهٔ آن کاسته میشود و مرغوبیت آن از دست میرود. در اکثر مواقع زعفران تا۱یا۲ماه بعد از برداشت بو و عطر دارد. اشتباه رایج در این است که اکثراً فکر میشود که زعفران باید بو و عطر زیاد بدهد؛ زعفران بعد از ۲ماه خشک میشود ،بویش میپرد. وقتی آسیاب میشود و مرطوب میشود مجدد بو و عطر میگیرد، پس در همه مواقع سال زعفران بوی تازگی که تازه جمع شده باشد را نمیدهد. بنابراین بهتر این است که برای نگهداری خواص زعفران مقداری از آن را که میخواهند در طول یک هفته استفاده نمایند را آسیاب نموده و در جام شیشهای در بستهای قرار دهند. |
راه تشخیص تقلب در محصول |
چون زعفران بسیار گرانقیمت میباشد، از قدیم سوداگران حقه باز در آن دستکاری میکردند و مجازات تقلب در زعفران گاهی حکم اعدام داشتهاست.
بهترین نوع زعفران، زعفرانی است که به آن دختر پیچ میگویند یعنی صد درصد طبیعی است و سر ریشه دست نخورده است مانند رشتهای نخ قرمز است که پایین آن سفید و نیمه بالای آن قرمز است.
|
منابع |